Mixines

Infotaula d'ésser viuMixines
Myxinidae Modifica el valor a Wikidata

Eptatretus stoutii Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMyxini
OrdreMyxiniformes
FamíliaMyxinidae Modifica el valor a Wikidata
Rafinesque, 1815
Nomenclatura
Epònimhag (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Hyperotreti
Gèneres

Les mixines[1] són un grup de peixos sense mandíbules de l'ordre Myxiniformes. Aquest ordre compta amb una sola família, els mixínids (Myxinidae), tots ells de la classe Myxini. Són animals marins, llargs i amb forma d'anguila.

Es compten entre els vertebrats més primitius; pertanyen a un llinatge molt més antic que qualsevol altre grup actual de vertebrats. Són els únics animals vius coneguts que tenen un crani, però no una columna vertebral, tot i que les mixines tenen vèrtebres rudimentàries.[2] Juntament amb les llamprees, no tenen mandíbula; els dos formen el grup germà dels vertebrats sense mandíbules, i això els fa similars als peixos bruixa de fa uns 300 milions d'anys.[3]

La classificació de les mixines va ser una vegada objecte de debat, perquè no se sabia si les mixines eren un tipus de vertebrat que havia perdut les vèrtebres amb l'evolució i estava estretament lligat amb les lamprees, una teoria que finalment es va descartar. Les mixines representen una etapa anterior a l'evolució de la columna vertebral, com és el cas dels amfioxiformes. Les proves recents d'ADN han donat suport a aquesta darrera visió.[4]

L'esquema original agrupa els peixos i les llamprees junts com a ciclòstomes (o històricament, àgnats), com la classe de vertebrats més antiga supervivent juntament amb els gnatostomats (els vertebrats amb mandíbula). L'esquema alternatiu proposava que els vertebrats amb mandíbules estan més relacionats amb les llamprees que amb els peixos de sorna (és a dir, que els vertebrats inclouen les llamprees però exclouen els peixos de sorna) i va introduir la categoria dels craniats per agrupar els vertebrats similars a les mixines.

  1. «GDLC - mixina». [Consulta: 10 desembre 2020].
  2. Reece, Jane. Campbell Biology. Boston: Pearson, 2014, p. 717. ISBN 978-0321775658. 
  3. Myxini Arxivat 2017-12-15 a Wayback Machine. – University of California Museum of Paleontology
  4. Janvier, P. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107, 45, 2010, pàg. 19137–19138. Bibcode: 2010PNAS..10719137J. DOI: 10.1073/pnas.1014583107. PMC: 2984170. PMID: 21041649 [Consulta: free]. «Although I was among the early supporters of vertebrate paraphyly, I am impressed by the evidence provided by Heimberg et al. and prepared to admit that cyclostomes are, in fact, monophyletic. The consequence is that they may tell us little, if anything, about the dawn of vertebrate evolution, except that the intuitions of 19th century zoologists were correct in assuming that these odd vertebrates (notably, hagfishes) are strongly degenerate and have lost many characters over time»

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search